Статии

Печат

Локомотив-ът на"Надежда"-та

вкл. .

"Надежда всяка тука оста­вете", пише на портата на ада според Данте. Доскоро това можеше спокойно да се каже за школата на Локомо­тив София в "Надежда", която бе в окаяно състояние, едва ли не на командно дишане. Деца­та се събличаха по фургони и тренираха на сгурия, разкар­ваха ги като панаирджийски мечки по най-различни терени из околията на столицата - от Требич до Драгалевци.

През лятото на миналата година след трагикомедията с главна роля в нея на един пъл­ничък чичко при червено-чернит се появи светлина в тунела. Появи се спасител в лицето на бизнесмена Иван Василев, истински локомотивец, а не самозванец. Василев дълго вре­ме бе в управлението на клуба при Николай Гигов. Именно след Гигов Локо започна на чи­сто, от нулата. Тимът стар­тира от четвърта дивизия, промоция за трета, а през лятото бе поканен да се включи във Втора лига. Паралелно с мъжкия отбор, който е лицето, Василев си постави амбициозна цел - в школата да тренират 400 деца. А нейно­то възраждане бе поставено на пиедестал като задача но­мер 1. В момента точната бройка на юношите във всич­ки възрасти е 330.

Общо в обединеното спортно дружество Локомо­тив (Сф) се подготвят към 1300 състезатели (бокс, баскетбол, ръгби, художествена гимнастика, волейбол, водна топка, ), чиято брой­ка със сигурност ще продължи да расте с темповете, с кои­то се подобряват условията за тренировки. Няма човек, на който да не му направи впе­чатление сериозната промя­на в района на стадион "Локо­мотив".

На мястото на сгурията се появи прекрасен изкуствен терен с осветление и чисто нови съблекални. Наскоро бе открито и кафе за феновете. Това се случи благодарение и на дарение от "Актавис", кой­то стана партньор на ДЮШ на железничарите.

Новостите не спряха дo тук. Неуморната работа на Иван Василев, партньора му Веско Стоянов, изпълнителния директор Бойчо Величков, председателя на ОСД Даме Стойков, шефа на ДЮШ Иво Паргов даде още резултати. Бе възстановено помощното игрище дo стадиона с изцяло нов терен, бе възстановена помпената станция, бяха сло­жени трибуни. В момента се изгражда ново маломерно игрище с изкуствена настилка за школата. То трябва да е го­тово за пролетния полусезон и ще е с размери 60 на 40 ме­тра.

Последва цялостна рекон­струкция на многофункцио­налната спортна зала с ме­ста за 500 зрители в сектор А. Тя отдавна е готова и ре­довно посреща турнири в различни спортове. На ста­диона бе поставена топло- и хидроизолация, включително на покрива, за да спрат течо­вете. Подменена бе водопроводната инсталация на целия стадион, защото заради изгнилите тръби и натрупани­те дългове в съблекалните липсваше студена вода. Всич­ко това е минало. Днес спор­тистите използват минерал­ната вода от извора до ста­диона. Разполагат с модерни сауни и басейни. В момента тече усилен ремонт на волейболната зала след като такъв бе направен на баскетболната, която ре­довно приема детски и юно­шески турнири.

Бяха подобрени чувстви­телно и съблекалните на ста­дион "Локомотив". Бе постав­ена нова дренажна и поливна система на централния те­рен. Тук е мястото да се от­бележи обаче, че игрището е далеч от качеството, което трябва да има, и вероятно скоро ще се наложи изгражда­нето на изцяло нов терен.

Вече има и нова зала за пре­сконференции, към която те отвежда бюст-статуя на легендата Начко Михайлов, а вътре са разположени някои от отличията, спечелени от тима през годините. Изграде­на бе нова ВИП ложа и такава за журналисти.

Средствата, хвърлени от Василев, не са никак малко, но за излизането от тунела са нужни още. И то много. Вът­решността на стадиона продължава да е във все така окаяно състояние - тъмно, влажно и неприветливо. Ста­рият централен вход също се нуждае от сериозно освежава­не. Има какво да се иска и от инфраструктурата около са­мия район.

В събота преди обед се про­веде Ден на отворените вра­ти. Дошлите над 200 деца, ко­ито обиколиха стадиона и се запознаха с историята на клу­ба, дават надежда, че Локомо­тив е тръгнал по верния коло­воз. Минавайки през най-мрач­ния тунел от своето създава­не.

Със сигурност мястото в северозападната част на Со­фия е станало по-приветливо и предоставя перспектива скоро от там пак да излязат новите Начко Михайлов, Котков, Спиро Дебърски... а надписът на новия клубен авто­бус "Легендата продължава" идва да покаже, че червено-черното сърце бие по-силно от всякога.

Росен Ангелов и Мартин Александров, „Тема спорт”

Share

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

ВИДЕО

 

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ