Печат

"Магьосникът с топката" Кирил Метков навършва 52 г. днес

вкл. .

Kiril Metkov

На днешната дата преди 52 години (1 февруари 1965 година) на бял свят се появява магьосникът с топка в крака, Кирил Метков.

Каквото и да кажем за легендарния футболист на Локомотив ще бъде малко - лекотата с която преминаваше противниковите играчи, уникалната му техника и бързина го направиха незабравим футболист, заради което определението "Магьосникът с топката" няма да бъде пресилено.

Кирил Метков е юноша на Локомотив, като за мъжкия отбор играе в периода ‎1983-1991 година и има 216 мача и 43 гола. През 1992 година преминава в ЦСКА и същата година става шампион с тях, като за 15 мача вкарва 12 гола, а след това вдига титла и Купа на България със Славия през 1996 г. Още е носител на купата на страната с ЦСКА през 1993.

Метков е първият български футболист, който е трансфериран в Джей лигата (Япония), като преминава в Гамба (Осака). За съжаление престоят му в Страната на изгряващото слънце е съпътстван от тежка контузия, което е една от причините не само да се върне в България, а много скоро след това и да прекрати спортната си кариерата.

Кирил Метков безсъмнено е една от легендите на Локомотив, като и в момента не спира да дава на клуба, като треньор в школата - през лятото на 2015 година, воденият от него набор '97 достига до финал на Републиканско първенство за юноши Старша възраст, като на 1/2 финала Локомотив прави чудото и след загуба 2:3 като домакин на ЦСКА в Требич, на реванша на Царско село момчетата на Метков победиха "червените" с 3:1 и се класираха за финала в Севлиево, който за съжаление загубиха с 0:3 от много силния и доминантен през целия сезон отбор на Ботев (Пловдив).

В момента Кирил Метков води набор '02 година, който е един от най-добрите отбори в групата и почти сигурен участник във финалите за Републиканското първенство.

 

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на КИРО МЕТКОВ!


С пожелания за здраве и много успехи в треньорската професия - САМО ЛОКО!

Share

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

ВИДЕО

 

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ