Печат

Девет години от смъртта на незабравимия Начко

вкл. .

Изминаха девет години от смъртта на незабравимия Начко Михайлов. Футболния талант, който всички уважаваха и признаваха. За по-младите Начко е енигма затова накратко ще припомним колко уникален бе Начко и защо е неповторим и велик. Сухата статистика показва, че Атанас Михайлов е голмайстора отбелязал най-много голове за Локомотив и най-много голове с всички национални отбори, а какво бе Начко за хората може да се разбере от следния цитат:

Обичам Начко, не защото съм локомотивка. Аз съм локомотивка заради Начко. Заради него малкият ми син се казва Атанас – в рода ни няма други Атанасовци. 
Може би не беше най-великият, но със сигурност беше най-истинският. Играчът с най-висок фуболен интелект в България. МъжЪт, който беше достатъчно смел да не се самовеличае и да бъде верен на нещата и хората, които обича. Човекът, който смяташе себе си равен на другите и който не се унижи да проси милостиня. На неговото знаме пишеше: ”Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.” Злобата у него беше само спортна, любовта му – човечна. И той имаше своите слабости и недостатъци като всички нас, но винаги успяваше да бъде Човек (с главна буква). 

Във видеата по-долу може да видите записи от знаменитите мачове срещу Монако и Динамо Киев, а каква битка са водили и колко смели са били българите четете тук:

 

На 12 декември 1979 г. в българския футбол се случва истинско чудо. За първи път наш тим отстранява съветски клуб в европейските турнири. Прави го вечният дисидент на "А" група – Локомотив Сф. След 1:0 в София и 1:2 в Киев, червено-черните изхвърлят знаменития Динамо, в чиито редици е най-големият съветски футболист по онова време - Олег Блохин! 

atanas mihailov legenda

Паметната снимка на Начко срещу 8 футболисти на Динамо

"Озверелите украинци ни ритаха като кучета през целия мач. При едно от касапските им влизания, цепнаха половия орган на Иван Дангов. В самолета за София Ванката беше с катетър, после направо го откараха в "Пирогов", спомня си Бойчо Величков, който по онова време е една от звездите на Локомотив. Софиянци стигат до 1/4-финал в турнира на УЕФА, където отпадат от Щутгарт. "Ние всъщност отпаднахме от най-слабия отбор. Тогава ни закла един сръбски съдия, а немците непрекъснато му напомняха, че е време за дузпа. И той ги слушаше...", ядосва се и днес Бойчо Величков. 

За Иван Дангов съдбата е жестока. След операцията в София са отстранени тестисите му. Няколко месеца по-късно нападателят на Локомотив загива по време на лов. "Смъртта на момчето винаги ще си остане мистерия. Пострада при изстрел с ловна пушка. Дали е по случайност, или е нарочно, никой не можа да каже", разказва с тъга Бойчо Величков. Другата версия е, че крилото на Локомотив се самоубива, защото се чувствал вече непълноценен мъж. 

Партията пък направо "отстрелва" треньора на железничарите Васил Методиев. Шпайдела е изхвърлен от професията за две години, защото има наглостта да посегне на съветски клуб. Начко игре на един крак в Киев след зверска контузия получена в София от киевчани.

Локомотив - Ференцварош 3:0 головете

Локомотив - Монако 4:2 целия мач

 

Монако - Локомотив 2:1 целия мач

 

 Локомотив - Динамо Киев 1:0 гола

Динамо Киев - Локомотив 2:1 головете

Share

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

ВИДЕО

 

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ