Печат

ОБЗОР: Юбилейните години за ФК Локомотив

вкл. .

lokomotiv 80s

През тази година Локомотив става на 90 . Години, през които славният железничарски клуб остави трайна следа в нашата футболна история. Години на възходи и падения, на славни победи не само в България, а и на международната сцена, години на титли, купи и призвания.

Няма да се спираме детайлно на многобройните отличия, които са извоювани от спортистите в червено-черно, но решихме да отразим как се представял футболния отбор през юбилейните години.

1939 г.
Приказна година за един млад клуб, носещ името ЖСК. През тази година тимът на железничарите извоюва правото да се състезава в Националната дивизия на България. Този успех е постигнат по възможно най-категоричен начин – ЖСК е на първо място в Първа софийска дивизия, печелейки всички свой мачове – без загуба или равен мач! На тима се налага и да премине през четири квалификации за Националната дивизия срещу останалите областни първенци, които набиращият самочувствие млад железничарски тим печели.

Най-значими мачове: Безспорно в софийското първенство най-значима се оказва победата над основния конкурент Ботев с 1:0, играна на 17 май 1939 г. Пред 1 500 зрители на игрище „Славия“, в мач изпълнен с много нервни сблъсъци, ЖСК успява да сломи съпротивата на ботевци с гол на Златко Тодоров (Вако) през второто полувреме.

Като друга значима среща може да се отбележи и първият квалификационен мач в Дупница срещу местния Атлетик. На него, чак в продълженията, чрез гол на Асен Милушев /Комара/ тимът на Атлетик е принуден да капитулира.

По повод десетгодишния юбилей през лятото е изиграна приятелска среща срещу „железничарите“ от Белград, завършила с резултат 3:3. Прави впечатление, че в състава на гостите личат някои от звездите на югославския футбол.
Председател на ЖСК: Евгени Календжиев

 

1949 г.
Година, през която настъпват редица промени в първенството. Локомотив вече е утвърдено име в Републиканската футболна дивизия. В края на шампионата отборът завършва на престижното трето място от десет участващи отбора. През есента на годината е взето решение за образуване на доброволни спортни организации (ДСО). Новото име на отбора е Енергия, по-късно променено на Торпедо. Взето е решение за нова система за провеждане на футболните първенства. Те трябва да протичат в една календарна година и за тази цел през есента софийските отбори провеждат квалификационен турнир за попълване на „А“ републиканска група. Отборът на Торпедо завършва на второ място, което му осигурява  квота за елитната група.

Най-значими мачове: През първенството 1948/49 г. най-значима е победата над Строител (Славия) с 3:2, играна на 3 юни, пред 9 000 зрители на стадион „Юнак“. С два гола на Трайчо Петков и един на Илия Боеров, Торпедо печели и изпреварва Строител, който остава на четвъртото място.

В квалификационния турнир, в последната среща, Торпедо печели инфарктно срещу Спартак с 2:0 след  голове на Костадинов и Щерев през второто полувреме. Силен мач изнася вратарят Костов, който спасява дузпа.
Председател на ДСО Торпедо: Атанас Минков

1959 г.
Спокойна година за Локомотив, през която все по-често в състава се утвърждава бъдещата звезда на българския футбол Никола Котков. Локомотивци завършват на пето място в първенството, но разликата с втория в класирането е само четири точки. През годината прави впечатление, че отбора изиграва редица международни срещи, проведено е турне в Кипър и Израел.
Най-значими мачове: Локомотив печели поне една от срещите с отборите, класирали се на по-предно място. Срещу ЦСКА с 2:1, Левски 2:1, Славия 4:2 и Спартак (Пд) 5:2.
На международно ниво, много престижна е победата над „Б“ националния отбор на Израел с 2:1.
Председател на Локомотив: Иван Начев

1969 г.
Бурна и значима за цялата история на Локомотив година! Година на принудителното обединение със Славия. Година, през която отборът на Локомотив на практика престава да съществува. За щастие само за по-малко от три години.
Най-значими мачове: Тъй като през годината Локомотив не съществува, като най-значима среща ще отбележим само престижната победа на обединения отбор ЖСК-Славия срещу испанския гранд Валенсия с 2:0 в турнира за Купата на панаирните градове. Единият от головете отбелязва локомотивецът Тодор Колев.
Председател на ЖСК-Славия: Захари Филипов

1979 г.
Локомотив е във възход. Само година по-рано отбора става шампион на България. През тази година силните игри продължават. Локомотивци завоюват бронзовите медали през този шампионат, а звездата на тима Начко Михайлов е избран за футболист на България.
Най-значими мачове: Победата над ЦСКА с 3:2 в 19-я кръг е постигната по много сладък начин. След като съперника повежда с 2:0 „железничарите“ успяват да направят пълен обрат с голове на Начко Михайлов, Георги Стефанов и Ангел Колев.
Председател на Локомотив: Владимир Славов

 

1989 г.
Много слаб пролетен сезон за „железничарите“. След неубедителните си игри те завършват на осмото място в шампионата 1988/89 г. През есента на същата година неубедителното игри продължават. Редуват се победи в домакинските двубои и съответно загуби при гостуванията и в мачовете със софийските отбори с малки изключения, но напълно недостатъчни за нещо значимо.
Най-значими мачове: Тук можем да посочим победата над силния отбор на Етър с 4:2, играна на ст. „Васил Левски“. Локомотив предлага една наистина красива и динамична игра, а с хеттрик се отличава нападателят Гошо Петков. Първият гол е дело на Николай Тодоров.
Председател на Локомотив: Костадин Стойчевски


1999 г.

Сравнително добра година за „червено-черните“. В шампионата 1998-99 те се представят на високо ниво. Завършват на едно място след бронзовите медали в първенство, наситено със скандали. В отбора играят класни футболисти, но за нещо повече силите не стигат.
Най-значими мачове: Тук категорично е победата над бъдещия шампион Литекс в „Надежда“ с 1:0. На пълния стадион „Локомотив“, Ивайло Андонов вкарва победния гол в 33-а минута.
Президент на Локомотив: Николай Гигов

2009 г.
Под ръководството на треньора Стефан Грозданов Локомотив изнася добри игри в предните първенства. Редовен участник е и в Лига Европа. През тази година, вече воден от Драгомир Окука, отбора също се представя на обичайното си ниво. Двете победи над шампиона Левски не достигат за завоюване на медали. Локомотив завършва на пета позиция.
Най-значими мачове: През пролетта на 2009 г. Локомотив унижава Левски насред „Герена“ с 3:0. В герой на мача се превръща Мартин Камбуров, нанизал и трите гола във вратата на Георги Петков.
Президент на Локомотив: Николай Гигов

2019 г.
Много слаба година за железничарите, които са участник във Втора професионална лига. Два кръга преди края на първенството железничарите се намират на девета позиция с теоретичен шанс за изпадане!

(бел ред. ) Теоритичния шанс за изпадене бе много илюзорен, но Локомотив завърши на 8-мо място в крайното класиране и с отрицателна голова разлика, като бе изпреварен от тимовете (макар и след брутално съдийско рязане през есента) на Струмска слава и Черноморец (Балчик).


Най-значими мачове: Няма!
Мажоритарен собственик на Локомотив: Иван Василев

 

Венелин ЙОРДАНОВ

вижте още снимки на http://vitoshanews.com

Share

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

ВИДЕО

 

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ