Печат

Дебати около реконструкцията на стадион „Локомотив“

вкл. .

Дебати около реконструкцията на столичния стадион „Локомотив“ имаше днес в Народното събрание при парламентарния контрол, пише в. „Конкурент“.

parlament

„Спортното министерство очаква проекти за реконструкция на терени край стадион „Локомотив", които може да финансира. Вярваме, че разработките ще са от спортните клубове „Локомотив" и футболния клуб", това заяви от трибуната на народното събрание спортният министър Красен Кралев в отговор на въпрос, зададен от Явор Хайтов. Министърът припомни, че има наредба, по която клубовете „Локомотив" могат да кандидатстват за реконструкция на спортните съоръжения: „До приемането на новия закон за спорта бихме могли да подпомогнем реконструирането на терени в спортен комплекс. Очакваме проектите", заяви Кралев.

Преди това заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов попита днес на парламентарния контрол чия е собствеността на стадион „Локомотив" в столичния квартал „Надежда" и каква е възможността ОСК „Локомотив" и ФК „Локомотив 1929" да получат терените безвъзмездно или на концесия, тъй като всеки спонсор би помагал, когато има яснота каква е собствеността на спортната база.

Има голям интерес за възраждане на старата спортна слава на „Локомотив" – над 1 300 деца са картотекирани към различни спортове в ОСК „Локомотив", а към едноименния футболен клуб тренират над 400 деца. Отделно от това има спортно училище, в което учат и тренират още около 300 деца", мотивира питането си Хайтов.

Красен Кралев отговори, че стадион „Локомотив“ и прилежащите му терени са публична държавна собственост и са отдадени за стопанисване на областния управител на област София град. Спортният министър допълни, че са предвидени няколко начина за предоставяне на имотите за ползване: отдаване под наем, концесия ?или публично-частно партньорство, но като цяло и трите са възмездни. За безвъзмездното отдаване има определени изисквания, на които клубовете трябва да отговарят. Кралев поиска подкрепа от народните представители за приемането на новия Закон за спорта, който много скоро ще бъде внесен за обсъждане в пленарна зала.

„Днешният ден е празничен за България и българския футбол, тъй като днес е бенефисът на големия наш футболист Христо Стоичков. Когато говорим за стадион „Локомотив" в квартал Надежда обаче трябва да си дадем ясна сметка, че държавата трябва да помогне на този славен клуб, който в момента не се намира в най-добро състояние. Но този клуб е дал легенди на българския футбол като Атанас Михайлов, Румен Горанов, Бойчо Величков", репликира Хайтов и припомни, че спортът и ангажирането на хиляди деца от спортни клубове „Локомотив" и от ФК „Локомотив 1929" са реални действия в борбата срещу престъпността и наркоманиите и другите съвременни негативни процеси, които може да води държавата.

 

Източник: gong.bg

Share

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

ВИДЕО

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ

 • Всички знаят кои са лицата от Атила... Има един Момчил ... Направете жалба в полицията

  Прочетете още...

   
 • parva kopka na stadiona 1968

  Прочетете още...

   
 • Стойнето се бил разсърдил на тази публикация и затова Локомотив нямало вече да домакинства там.

  Прочетете още...

   
 • Ако някое капутче посмее само да си помисли да драска по платната, после щеще ходи да пикае през 5 ...

  Прочетете още...