Печат

КАРАТИСТИТЕ ОТ КАРАТЕ КЛУБ ЛОКОМОТИВ ЗАВОЮВАХА ДВЕ РЕПУБЛИКАНСКИ ТИТЛИ

вкл. .

karate lokomotiv 2024

Две шампионски титли, една вице-шампионска и пет бронзови отличия! Всичко това завоюваха възпитаниците на Карате Клуб “Локомотив” на изминалото Държавно Първенство за деца до 14-годишна възраст в гр. Велико Търново, провело се на 30 и 31.03.2024г.

На шампионата участваха над 600 състезатели от над 35 клуба от цялата страна.
 

Карате Клуб „Локомотив“ бе представен от 15 деца, които спечелиха 8 медала ( 2 златни, 1 сребърен, 5 бронзови).

 

Две шампионски титли, една вице-шампионска и пет бронзови отличия! Всичко това завоюваха възпитаниците на Карате Клуб “Локомотив” на изминалото Държавно Първенство за деца до 14-годишна възраст в гр. Велико Търново, провело се на 30 и 31.03.2024г.

На шампионата участваха над 600 състезатели от над 35 клуба от цялата страна.
 
Карате Клуб „Локомотив“ бе представен от 15 деца, които спечелиха 8 медала ( 2 златни, 1 сребърен, 5 бронзови).
Ерен Карбаш стана държавен шампион в дисциплината КАТА МОМЧЕТА ДЕЦА 2012 г. Той е един от най-обещаващите състезатели на Карате Клуб Локомотив и неговите треньори Васил Ривов и Димитър Спасов.
Симона Костова завоюва златен медал след убедителни победи и стана Държавен шампион в дисциплината КУМИТЕ МОМИЧЕТА ДЕЦА 2013 г. + 44 кг.
 
Цветелина Миланова спечели битките до финала, но там не й достигна една точка, за да се окичи със златото и стана вице-държавна шампионка в дисциплината КУМИТЕ МОМИЧЕТА ДЕЦА 2013 г. – 36 кг.
 
Бронзови отличия завоюваха Алексей Сираков в дисциплината КАТА МОМЧЕТА ДЕЦА 2014 г., Магдален Пападами в – КУМИТЕ МОМИЧЕТА ДЕЦА 2014 г. – 34 кг., Кая Борисова в – КУМИТЕ МОМИЧЕТА ДЕЦА 2013 г. – 32 кг., Александър Чичеклиев в – КУМИТЕ МОМЧЕТА ДЕЦА 2012 г. – 37 кг., Владислав Бациев – КУМИТЕ МОМЧЕТА ДЕЦА 2012 г. + 52 кг.
 
вижте повече снимки на https://bunt.bg/
Печат

КК Локомотив с успешно представяне на турнир в Сърбия

вкл. .

karate turnir leskovats sarbia 2023

В неделя, на провелия се международен турнир Ipon Cup 2023 в гр.Лесковац – Сърбия, с над 700 участници от България, Сърбия, Македония и Черна Гора, децата от Карате Клуб „Локомотив“ завоюваха завидните 5 златни, 2 сребърни и 6 бронзови медала. Също така се наредиха в топ 10 на отборите с най-много медали. Сред 44 многочислени отбора, съставени от над 30 състезатели, най-малкият по брой участници отбор с15 каратеки, спечели 8-мо място по брой медали!

Категория “Ката” – 2-ма участника от Карате Клуб “Локомотив” = 2 златни медала!

Категория “Кумите” – от 15 участвали = 11 медала: 3 златни, 2 сребърни и 6 бронзови!

Това е пореден успех на младите каратеки, представители на един от най-старите клубове за карате у нас, основан от покойният Сенсей Спас Спасов.

Браво деца, вие сте гордост за България!

източник: https://lokomotivsofia.bg/karate/

 

Печат

Сенсеи от Япония връчиха посмъртен 5-ти дан на Сенсей Спас Спасов

вкл. .

spas spasov memo

СВЕТОВНАТА ЯПОНСКА АСОЦИАЦИЯ ВРЪЧИ 5ти ДАН ПОСМЪРТНО НА СЕНСЕЙ СПАС СПАСОВ

Красимир Иванов, съратник в спорта и в живота на Сенсей Спасов, прие дипломата. Специално за връчването присъстваха Сенсей Татсуя Нака 7 Дан, JKA HQ, Сенсей Казуаки Курихара, 6 Дан, JKA HQ – С любезното съдействие и домакинство на Сенсей Георги Йосифов, представител на JKA за България.

източник и видео на: https://lokomotivsofia.bg/karate/

Печат

Карате клуб Локомотив спечели 5 медала на Купа България

вкл. .

karate kupa na Balgaria

Един от най-успешните и стари клубове в България – Карате Клуб Локомотив, завоюва 5 медала на републикансия турнир по карате във Велико Търново .

Клубът се разписа с едно първо, две втори и две трети места на провелото се състезание, участие в което взеха над 700 каратисти. Младите каратеки на Карате Клуб Локомотив се отличаваха с перфектно изпълнение в дисциплината „Ката“ и с голям дух и технически умения в категория „Кумите“.

Ръководството на Карате Клуб Локомотив е амбицирано да продължи традицията на клуба и своето развитие, след като лятото трагично бе взет живота на основателя на клуба, Сенсей Спас Спасов, в тежко птп.

източник: https://bunt.bg

Печат

Сенсей Спас Спасов – човекът, който не пропусна и ден без тренировка

вкл. .

spas spasov 2022

Голяма трагедия споходи родното карате на 5-ти юли тази година. След нещастен инцидент от този свят си отиде една от легендите на родното карате сенсей Спас Спасов (6 ДАН). Като възпитаник на японската школа и един от основоположниците на шотокан у нас, той остави след себе си много ярка следа.

Eкипът на Boec.BG изказва съболезнования на семейството, близките и приятелите, а в следващите редове ще ви разкажем за вдъхновяваща история на сенсей Спасов, която е белязала живота и съдбата на редица бойци у нас.

Спас Спасов е роден в град Бургас през 1947 година. Завършва „Право“, а след това постъпва в редиците на Министерство на вътрешните работи (МВР).

НАЧАЛОТО

Още от най-ранна детска възраст той се запалва по изучаването и практикуване на източни бойни изкуства. Активното начало е след като излиза от казарма през 1969 година и влиза в полицейското висше училище, което сега е познато като Академията на МВР.

„Там започнах да се занимавам организирано с карате. Преди това като всички млади хора се увличах в разни бойни приложни техники – джу джицу, самбо, джудо и т.н.“, разказва преди време Спасов в интервю по проекта „Карате за всички, мост между поколения“.

В началото на 70-те години на миналия век влиза в контакт с учители по карате от Куба, които посещават България и провеждат обучение в тесен кръг с малък брой ученици. Към онзи момент практикуване на карате е било силно ограничено.

„Каратето, което учихме беше по-скоро техники за самозащита, оперативни техники и други подобни, но имаш някакъв контакт с каратето. Имаше състезание и имаше някакъв организиран живот, като тогава тепърва прохождаше карате в България“, допълва Спасов.

Сенсей Спасов печели убедително няколко състезания по карате в системата на МВР, след което създава клуб по карате в град Бургас. Клубът бързо добива голяма популярност.

През 1981 г. Спасов се мести да живее в столицата. В София продължава да се занимава активно с карате, като го преподава на стадион „Раковски“.

ОТНОВО БЯЛ КОЛАН

През 1985 г. се мести заедно с семейството си в Атина (Гърция), където се записва в Японската Академия за Бойни Изкуства, ръководена от Сенсей Тейшо Отаке. По онова време тя е единствената официална японска академия в Европа и в нея са се подготвяли бойци от цял свят.

Още в началото е изправен пред сериозно предизвикателство. В академията не признават знанията, които е получил в България и Сенсей Спасов трябва да започне обучението си като начинаещ с бял колан. Той търпеливо извървява пътя си до успешно завоюване на черен колан, 1 дан, пред 1989 година. Това се случва пред великия Сенсей Кеиносуке Еноеда.

През 1991 г. защитава и 2 ри Дан, отново пред Сенсей Еноеда.

„Най-яркият ми спомен от карате е когато дойде време да напускаме Атина. Тогава аз и синът ми тренирахме заедно. Сенсей Отаке ни постави до стената и каза: „Сега трябва да се простим, да се сбогуваме с нашите български приятели“. Всеки мина и ни приложи някаква техника, която ние трябваше да блокираме. Беше много вълнуващ момент, защото с тези хора тренирахме заедно 7 години непрекъснато и наистина там тренировките бяха такива, че сега тук е трудно някой да си ги представи.

Престоят в Атина продължава седем години, а тренировките са били изключително тежки – силно интензивни и при 40 градуса температура.

ЗАВРЪЩАНЕТО и основаването на „Локомотив“

Връща се в България през 1993 г. и основава карате клуб „Локомотив“ (София). Отдава се изцяло на тренировки и обучение на млади хора, създавайки десетки шампиони. Още в първите години получава сериозно признание, като четири пъти е обявен за „най-бързо развиващ се клуб“, а възпитаниците му печелят 45 златни, 80 сребърни и 70 бронзови медала.

Учениците, преминали през доджото на Сенсей Спасов, надхвърлят 50 000. Няколко поколения свързват съзнателният си живот с тренировките и съветите, които са получавали от него до изграждането им като завършени личности.

През 2013-та година сенсей Спасов прави интересен паралел между японското карате и това, което се практикува през последните 2-3 десетилетия.

„Японското карате е едно традиционно изкуство, което съблюдава качествата на боеца, неговият дух и гледала паралелно да върви физическата и духовната тренировката. Докато днешно време спортното карате промени същността на бойното изкуство. В това няма лошо, защото стана по-масово, по-атрактивно и може би това трябва да бъде пътят.“

Но той винаги е гледал с оптимизъм на развитието на карате в България и с много любов, усърдие и желание е работил с младите хора в залата.

„В България карате срещна много голямо затруднение в началото. Чисто поради български манталитет и младостта, поради конкретната култура на някои от хората, които се занимаваха, кой е по-добър, например… Ние бяхме добри и следвахме един път, но сега виждаме, че е можело много повече. Не се развивахме като другите европейски държави и например Гърция. Но България има своите еталони и аз съм оптимист.“

Голямото му желание бе клубовете да не гледат на карате само като спортно-състезателно начинание, а да пазят духа на това бойно изкуство.

НИТО ДЕН БЕЗ ТРЕНИРОВКА

Карате е била голямата страст на Сенсей Спас Спасов. Тренирал е постоянно.

„Не пропусна нито ден без тренировка“, разказва неговият син Димитър Спасов.

Дори във фаталния ден, 5-ти юли, Сенсей Спасов е отивал към поредната тренировка в залата на карате клуб „Локомотив“, когато е блъснат от тежкотоварен камион, управляван от 26-годишен водач без лизенз, в забранен път.

Минути след трагичната новина стотици представители не само на бойните изукства в България, а и на останалите спортове, изказаха дълбоката си скръб по загубата, посочвайки, че Сенсей Спас Спасов е бил достоен и уважаван човек, винаги готов да помогне и приятелски настроен, обичащ децата и вдъхновяващ пример за няколко поколения.

„Ние, каратистите, главно се борим със себе си. Никога човек няма да победи себе си. Винаги ще се страхува от неизвестното в себе си“,

така отговаря Сенсей Спасов на въпроса пред коя битка не би се изправил.

източник: https://boec.bg/

Печат

Трагедия на пътя, почина Сенсей Спас Спасов

вкл. .

spas spasov memo

Пореден трагичен случай на пътя - при инцидент в София на 5 юли е загинал Сенсей Спас Спасов! Призоваваме всички да се замислят и бъдат отговорни на пътя.

Кошмарът се е разиграл в квартал "Красно село". Около 18 часа Спасов, който е основател на карате клуб "Локомотив", пресичал бул. "Гоце Делчев" на 50 метра преди пешеходната пътека. От подлеза идвал камион, който се изкачвал. Той ударил странично Спасов, който паднал и починал. На място веднага пристигнали полицаи и спешни медици. Спасов обаче вече бил мъртъв. Шофьорът на камиона не е бил пиян или дрогиран, станало ясно от тестовете, направени на място, но се е загледал в телефона си и не видял пресичащия в този момент Спасов...

За смъртта на Спасов съобщи и синът му ръководещия известна охранителна фирма бизнесмен Димитър Спасов.

"Скъпи приятели, с прискърбие ви съобщавам, че моят баща, Сенсей Спас Спасов, вчера се присъедини към звездният отбор на Каратеките.

Сенсей Спасов бе президент и треньор в карате клуб "Локомотив". Има десетки отличия като състезател. Негови възпитаници са спечелили общо 45 златни, 80 сребърни и 70 бронзови медала през годините в различни състезания.

Екипът на lokosf.info поднася своите искрени съболезнования към близките му!

Подобни публикации

Моля, изберете някоя от статиите.


ВИДЕО