Печат

Промените в правилата на водната топка

вкл. .

ПРОМЕНИ В ПРАВИЛАТА НА ВОДНАТА ТОПКА

Гласувани от извънредния Технически конгрес на ФИНА в Ханджоу на 10 декември 2018 г.

 

Андрей Константинов

Член на Техническия комитет по водна топка на ЛЕН

Тези официални промени в Правилата бяха предложени по време на Световния конгрес за водна топка от месец април 2018 г. в Будапеща. Същите бяха тествани на последните Световни първенства - U18 за мъже и жени в Сомбатхей и Белград и по време на Световните купи – мъже и жени в Берлин и Сургут.

Предложенията бяха гласувани със 161 гласа за, 2 против и 6 въздържали се по време на специално свикания от ФИНА извънреден Технически конгрес по въпросите на водната топка по време на СП по плуване на 25-метров басейн в китайския град Ханджоу. Предложенията представляват така наречените „леки” изменения на Правилника, така както бяха формулирани в Будапеща, не са „революционни”, а имат като цел да направят играта по-бърза и динамична.

Новите правила ще започнат да се прилагат в следните състезания от календара на ФИНА, в хронологичен ред, Европа Къп – финали (април 2019 – мъже и март 2019 – жени), Супер финал на Световната лига – мъже и жени и Световно първенство в Гуанджу (Южна Корея) юли 2019 (мъже и жени).

Всяка континентална федерация (като ЛЕН) и всяка национална федерация, ще може да избере дали да приложи приетите правила в текущите си първенства или да отложи тяхното приемане за следващия сезон 2019/2020. Дебатът е открит за всяка държава, а ЛЕН ще играе по настоящите правила до месец юни 2019, когато ще приключат Европейските купи – Шампионска лига, Евро купа, Евро лига и ЛЕН Трофи.

ПРОМЕНИ В ПРАВИЛАТА НА ВОДНАТА ТОПКА, ОДОБРЕНИ И ГЛАСУВАНИ ОТ ФИНА

1. Промяна в правило 20.15: Времеизмервачът на срещата ще пуска 20 секунди ново време за нападение когато:

а) играта се подновява с изпълнение на корнер;

б) след връщане на топката в игра след удар във вратата, което не предизвиква смяна на владението й;

в) след отстраняване на играч.

2. Промяна в правило 19.1: Свободният удар се изпълнява от мястото, където се намира топката в момента на неговото отсъждане, с изключение:

а) когато нарушението е извършено от защитник в двуметровата защитна зона и се изпълнява от линията на двата метра, срещу мястото на неговото извършване;

б) когато Правилникът предвижда друго.

3. Промяна в правило 17.2: Играч, който изпълнява ъглов удар или топка извън игрището, може:

а) да отправи направо удар във вратата;

б) да плува с топката и да отправи удар във вратата без да я подава;

в) да подаде на съиграч.

4. Промяна в правило 5.6: Допълнителна зона за влизане в игра на смяна от всяко място ще има до страничната линия между голлинията на даден отбор и линията на центъра (така наречената летяща смяна) (Забележка: Отстранените играчи и техните смени трябва винаги да влизат и да излизат през зоната за отстранени играчи („клетка”) в ъгъла на игрището).

5. Ново правило: С бутон за искане на прекъсване (таймаут) всеки отбор ще отговаря за неговото поискване. Едно от (трите) лица, на които е разрешено да седят на скамейката, ще натиска бутона, когато треньорът поиска прекъсване.

6. Промяна в правило 11.2: Почивката между втората и третата част ще бъде 3 минути.

7. Промяна в правило 10.1: Използване на автоматичен визуален ефект в близост до „клетката” за отстранени играчи, която подава сигнал при:

а) оставащи 5 секунди от времето на отстраняване на играча;

б) изтекло време на отстраняването на играча.

8. Промяна в правило 14.3 (д): Гол се зачита, когато е отбелязан след: а) шут без забавяне от свободен удар отсъден извън 6-метровата зона б) след залъгване или дрибъл или сваляне на топката на водата. (Забележка: Когато играчът не отправя удар директно във вратата, топката се пуска в игра по начина, описан в правилата преди да започне да залъгва или да дриблира).

9. Промяна в правило 14.2: Вратарят може да се движи и да играе с топката отвъд централната линия на игрището.

10. Промяна в правило 12.1: Всеки отбор може да ползва две прекъсвания (таймаут) в един мач по всяко време, когато същият е във владение на топката, с изключение на момента след отсъждане на дузпа.

11. Ново правило: В 6-метровата зона, когато играч плува с/или държи топката и е възпрепятстван (атакуван) отзад по време на опита му да шутира във вратата се отсъжда дузпа в полза на неговия отбор. (Изключение се прави, когато защитникът докосва само топката).

13. Ново правило: Използва се Система за видео мониторинг (VMS), (ВАР), когато не е ясно дали има отбелязан гол. Системата за видео мониторинг ще се използва също за потвърждаване и налагане на санкции при случаи на брутални действия (brutality) или крайно груба и опасна игра, която не е била разпозната или санкционирана от съдиите според правилника на играта.

Виж PDF тук:

http://loko-nnanov.com/uploads/%20%D0%B2%20%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%A4%D0%98%D0%9D%D0%90,%2012.2018.pdf

Печат

Локомотив НН и Черноморец ще спорят за Купата на България по водна топка

вкл. .

loko vodna topka

Ватерполистите на столичния Локомотив Никола Нанов и бургаския Черноморец ще играят на финала за Купата на България за мъже. Двубоят за трофея е от 12 ч. в неделя (2 декември) на покрития басейн „Диана” в София и ще бъде предаван по Sportmedia.tv.

Печат

Локомотив НН пожелава успех на свои състезатели в чужбина

вкл. .

martin petrov ioan iotovski

СКВТ Локомотив Никола Нанов пожелава успех на двамата свои състезатели, които през новия сезон ще играят в чуждестранни отбори, и то представители на едни от най-силните школи.

Печат

Шарж на Никола Нанов - Пашата

вкл. .

nikola nanov trener

 

Предлагаме ви малко известен шарж на Никола Нанов - Пашата, публикуван в алманаха "75 години "Локомотив-София" 1929-2004 с автор Петър Милушев.

Никола Нанов 1925 - 1989) е патрон на клуб "Локомотив Никола Нанов", създаден през 2004 г. от Васил Нанов - негов син и участник в Идеалния отбор на България по водна топка за ХХ век. От 2005 г. в клуба работи Георги Гаджев - друг участник в Идеалния отбор на България по водна топка за ХХ век.

На другата снимка е един от първите мъжки отбори на "Локомотив" (Сф) с треньор Никола Нанов - Пашата. Легендарният треньор работи в железничарското дружество от 1956 до 1989 г. и за тези 33 години създава стотици национални състезатели по водна топка и печели много титли.

 

nikola nanov sharzh

източник: http://loko-nnanov.com

 

Печат

Завърши Купа „Никола Нанов“

вкл. .

turnir Nikola Nanov 2018

Отборът на Тича спечели купа „Никола Нанов“ в 14-ото издание на традиционния турнир по водна топка, организиран от клуб Локомотив Никола Нанов. Тази година състезанието бе за най-младите ватерполисти, родени 2008 година и по-малки. Трофеят е в памет на големия треньор Никола Нанов, а президент на клуба е Васил Нанов, един от най-добрите български ватерполисти за всички времена.

В турнира стартираха четири отбора – варненският Тича и столичните Локомотив НН и Левски, както и сборен състав на Славия и ЦДНА 2013. Надпреварата бе подкрепена от Столична община и бе под егидата на инициативата София 2018 – спортна столица на Европа.

Мачовете на покрития басейн „Диана“ в столицата преминаха на добро спортно-техническо равнище и при голям зрителски интерес.

Крайно класиране: 1. Тича 7 точки, Локомотив НН 6 точки, Славия 4 точки, Левски 0 точки.

текст от http://loko-nnanov.com

Подобни публикации

Моля, изберете някоя от статиите.


ВИДЕО

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ

 • Здравейте, Бих искал да изкажа мнение и предложение по темата. Като човек и на мен не ми харесва ...

  Прочетете още...

   
 • Павка думите са излишни ! Господ да ти прости и лек път в безкрайните зелени терени ! Ти ще оставиш трайна ...

  Прочетете още...

   
 • Благодарим за коментара! Много хора, не ползват фейсбук, правим организация от пролетта да излъчваме ...

  Прочетете още...

   
 • Успех Илиянчо!!!!!

  Прочетете още...