Печат

Георги Гаджев за мачовете в Никозия

вкл. .

lokomotiv NN Nikozia

Много полезен турнир между 4 равностойни отбора

Георги Гаджев, треньор на мъжкия отбор на Локомотив Никола Нанов, говори пред клубния сайт за участието в третото издание на международния турнир Nicosia Waterpolo Cup. Трикратният пореден шампион на България раздели третото място заедно с шампиона на Израел АСА (Тел Авив), победител в миналогодишното издание на състезанието. Трофеят спечели Апоел (Никозия) – шампион на Кипър, а втори остана отборът на КОПЕ (Будапеща) – един от най-добрите аматьорски тимове във втората лига на Унгария.

- Много съм доволен от участието ни в този турнир - много добре организиран, в който играха четири равностойни отбора. Може да прозвучи малко странно, но въпреки трите ни загуби, всичките дошли в последните минути на мачовете и с минимална разлика, имахме шанс дори да спечелим трофея. Това вероятно щеше да стане, ако бяхме успели да направим повече тренировки в пълния си състав преди заминаването. Но по различни причини това не се случи. Не играхме лошо, на моменти дори доста добре. Но направихме непростими грешки - и в нападение, и в защита. Искаше ми се и в плувно отношение да стоим малко по-добре, но това също така най-вече зависи от редовните тренировки. Накратко - станаха хубави мачове, в които пропиляхме своите шансове накрая. Полезен турнир за нас и полезно и поучително участие.

Турнирът се игра по новите правила, преди началото имаше лекция на сърбина Иван Ракович от Световната асоциация на ватерполните рефери по темата пред всички отбори и гости.

Направихме добри мачове, дори двубоят ни с коравите и много технични унгарци от КОПЕ, завършил 13-15, по всеобщо мнение, бе определен за най-хубавия на турнира.

Поведоха ни 6-3 в края на първата част, после спечелихме втората с 4-3, а третата с 5-4 и четвъртата започна при 12-13. Като преди това резултатът мина през 10-10 и 11-11. Е, отстъпихме в крайна сметка с 2 гола (б.а. - 1-2 в последната четвърт), но стана шоу и страхотен мач с голяма интрига и добри изпълнения, като държа публиката в напрежение до последно.

Още по-голяма драма беше двубоят ни с Апоел, в който играят няколко много добри гръцки ватерполисти, сред които се откроява Тодорис Хаджиодору. Дори и на 43 години той все още е в много добра форма и е един от най-славните гръцки играчи въобще – два пъти европейски клубен шампион, носител на два медала от световни първенства, 11 пъти шампион на Гърция, играл на 4 олимпиади, въобще истинска легенда и страхотен играч и човек. Поведоха ни с 5-2, но в края на третата част вече бяхме напред с 8-5 и 8 секунди преди края на четвъртината получихме числено предимство. В този момент взех втория си таймаут, който е и последен за мача според новите правила, реализирахме зоната за 9-5 за нас. Последната част започна с две светкавични зони за кипърците, стана набързо 9-7, после направихме потоп от глупости, за да се стигне до 10-10, като пропиляхме 3 стопроцентови положения и от зона 8 секунди преди края ни направиха 10-11 – болезнена загуба. Основната причина за този резултат си е у нас. За съдийството няма да говоря, за да не прозвучи като оправдание.

Така се развиха нещата в първите два кръга на турнира – ние и израелците от АСА паднахме по два пъти, а КОПЕ и Апоел взеха по две победи. Вече беше ясно, че двубоите от третия кръг в неделя сутринта КОПЕ – Апоел и Локомотив НН – АСА със сигурност ще се повторят 4-5 часа по-късно в мачовете съответно за първото и за третото място, които щяха да бъдат между същите отбори. Затова срещите в неделя преди обяд бяха по-лежерни, без голямо напрежение и с мисъл за важните следобедни сблъсъци. Използвах целия състав, доста поиграха и най-младите и въпреки това се повтори познатата за нас на този турнир картина - водехме с 9-8 и отстъпихме с 10-12. Но и ние, и израелците, го играхме този мач с мисъл за двубоя за третото място, който ни предстоеше.

Малкият финал на турнира обаче не завърши. При резултат 1-4 за АСА в десетата минута на мача се развихри много мощна буря и много силен дъжд, двубоят бе спрян. Вятърът разбута всичко около басейна – навеси, чадъри, съдийската маса. Продължи повече от половин час и израелците обявиха, че не могат да чакат повече, защото гонеха самолет за завръщането си в Тел Авив. Организаторите обявиха, че и двата отбора разделят третото място. След още 15 минути изгря слънце, нещата около басейна се подредиха за финала, в който доста изненадващо Апоел победи КОПЕ с 9-8. Това е първият трофей на домакините, дошъл чак в третото издание на добре организирания турнир.

Кипърците вдигнаха и друга купа – в надпреварата „Човек повече, човек по-малко“, в която отборите играят по същата програма помежду си, като първо има 10 зони за едните, после 10 зони за другите. В това състезание победихме унгарците, на които отбелязахме 7 пъти от 10 зони и израелците (6 гола от 10 разигравания). Но отстъпихме на Апоел – 5 от 10 срещу 6 от 10, който победи и другите два отбора в тези интересни сблъсъци.

Турнирът завърши с прекрасно парти в един клуб, където беше и официалното награждаване.

Доволен съм от целия мъжки отбор – с това участие слагаме точка на един успешен за мъжкия ни отбор сезон, в който станахме шампиони за трети пореден път. И направихме това участие в Кипър, което е много важно за нас. Искам да благодаря на целия отбор в състав: вратари – Теодоси Стефанов и Алекси Кабанов, полеви играчи –Виктор Тодоров (капитан), Димитър Станков, Йордан Митов, Калоян Плакунов, Ангел Кюмурджиев, Валентин Григоров (той не игра в Кипър, защото е в САЩ), Ангел Стоянов, Траян Кръстев, Драго Димитров, Михаил Кънев, Никола Плакунов и Владимир Костовски. Благодаря, разбира се, на клубното ръководство на Локомотив Никола Нанов, на силния родителски актив, който ни помага, както и на Столична община – фондация „София – Европейска столица на спорта“ и на фондация „Български спорт“, осигурили по-голямата част от средствата, необходими за участието ни в Никозия.

Разчитам, че съставът ни не само ще се запази за следващия сезон, но и ще се завърнат след дълго лечение на контузии основни играчи като Емил Златков и Радослав Николов. Мартин Петров игра един сезон в Италия и не е обявил пред нас плановете си за догодина. Може да ни помогне сериозно и при мъжете, и особено при юношите старша възраст Йоан Йотковски, който беше при нас за последно през сезон 2017/2018. Убеден съм, че догодина ще сме по-силни.

Резултати в Никозия

Локомотив НН – КОПЕ 13-15

Апоел – АСА 9-8

Локомотив НН – Апоел 10-11

КОПЕ – АСА 20-12

КОПЕ – Апоел 17-6

Локомотив НН – АСА 10-12

За 3-4 място

Локомотив НН – АСА прекратен във втората част при 1-4 поради силна буря

За 1-2 място

Апоел – КОПЕ 9-8

източник: http://loko-nnanov.com/

Share

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

ВИДЕО

Тежка загуба и скандална опасна неспортсменска контузия за Александър Любенов

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ