Печат

Една прекрасна тренировка със златната Катрин Велкова (СНИМКИ)

вкл. .

by Стефан Ралчев 18.08.2017 0 comment

източник и още снимки на: http://www.beautyinsport.com/

Малко след 15:00 часа. Стадион Локомотив, квартал Надежда, зала по художествена гимнастика.

Ради, не мислиш за тялото си, докато скачаш. Ради, стегни колената, направи хубав пирует.

Вики, падьомите…

Не искам да говорите, искам да слушате и да внимавате…

Петнайсетина-двайсет момиченца тренират любимия си спорт. Треньорката се казва Катрин Велкова. Световната шампионка с ансамбъла от 2011 година в Монпелие. Една от златните момичета, от любимките на България. От известно време чаровната грация е президент и треньор в клуб по художествена гимнастика Локомотив София. Постави оснавите от нулата, просто така предпочете. Искаше да изгради децата отначало, а не да започне с готови и научени момичета.

Влага страшно много енергия и чувство, докато трае тренировката. Не я сдържа на едно място и често сяда на килима, за да покаже някои тънкости. Взима топката и показва как трябва да се тупа, с каква сила и колко често. След това прави скок почти като все едно до вчера е била в тренировъчен режим.

„Не, не ми харесва така, трябва да го променим. Трябва да измислим нещо по-интересно за съчетанието“, казва Катрин на 12-годишната Радина Томова. Без да бъда пристрастен, ще кажа, че това дете определено впечатлява. Започнала е твърде късно да тренира – чак на 8 години. Катрин е посветила страшно много време, за да я превърне в това, което е в момента – шампионка при девойките младша възраст в олимпийското звено. Ради печели куп медали от турнири, в които участва. Много е нежна и прави всичко с амбиция.

Когато сме писали, че тренировките по художествена гимнастика не са лесни, не сме преувеличавали. Не са лесни – трудни са. Особено за едно дете. Направи 100 пъти един елемент с бухалки. Докато стане перфектно. След това започна да тренира скокове с изхвърляне и улавяне на топката. Направи го няколко пъти, докато се получи.

Треньорката й е взискателна. „Иначе нищо няма да се получи“, отсича Катето. „Много държа на дисциплината и на това да се учат, че всичко става с много работа. Упоритост и работа. Без мрънкане и хленчене“, добавя Велкова, която само преди два дни имаше рожден ден.

Тя разбира и другото, че децата без свободни часове и забавления не могат. Затова почти всекидневно гледа да ги изненада с нещо. На рождения й ден ядоха торта извън залата, забавляваха се. Преди това бяха на басейн, води ги къде ли не, за да бъде разнообразно.

Към 19:00 часа. Тренировката приключва. Всяка от състезателките в продължение на 3-4 часа правеше зададените й елементи с различен уред. Преподавател по балет също се включи в заниманието и предаде важни уроци на малките грации.

Освен Радина Томова, на килима бяха още Лея Герова, Елена Митева, Вики Бояджиева, Вики Петрова, Елия Генова. Всички те бяха прекрасни, тренираха усърдно и изпълняваха всичко. Е, понякога се случваше да говорят повече от необходимото, но тогава Катрин Велкова се намесваше.

След приключване на тренировката Катрин отиде… в другата зала. Новооткритата на Централна жп гара, където от скоро също започнаха тренировки към клуб Локомотив София.

Несъмнено ще следим изявите на малките грации на Катрин Велкова. Пожелаваме й само след няколко години те да бъдат минимум като нея, а след това да надминат успехите й.

До следващия път…

 

 

Share

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

ВИДЕО

Тежка загуба и скандална опасна неспортсменска контузия за Александър Любенов

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ