Печат

Джудо и самбо шампиона Димитър Малев

вкл. .

 dimitar malev

Димитър Малев е само на 20 години, а вече е шампион в няколко различни спорта. Израснал в Петрич само с един родител, преминаващ все още със своята майка през всички възможни житейски несгоди. Баща му проявява интерес към него, едва когато Димитър вече е популярен в региона и успехите му започват да се трупат.

Димитър Малев вече е на 20 години. Но заедно със своите връстници организират благотворително раздаване на пакети с храна за бедните хора в Петрич вече три години... Всяка от последните 200 пратки за нуждаещите се тежи по 20 кг... Не търсят медийно отразяване. Доволни са от усмивките на хората и протегнатите към тях ръце за благодарност.

Печат

Четирима са уволнените служители на МВР след протеста срещу БФС

вкл. .

vasilev bfs

Четирима полицаи са уволнени за превишаване на правата си по време на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември, съобщи днес пред БНТ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той допълни, че срещу още 9 служители има дисциплинарни проверки за извършени общо 10 нарушения на служебната дисциплина. "Тези проверки може да прераснат в дисциплинарни производства и те също да бъдат уволнени", каза министърът. Според него фактът, че проверката на случаите за полицейско насилие по време на протеста е отнела само 20 дни, показвал, че той има волята в МВР да няма такива случаи.

В отговор на въпрос Стоянов каза, че не усеща политически натиск върху себе си. "Крайната оценка на работата ми трябва да бъде дадена от премиера и вицепремиера", допълни министърът.

Както е известно министър-председателя Николай Денков и лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" веднага след случилото се на протеста настояха за оставката на Стоянов. Лидерите на ГЕРБ и ДПС, които подкрепят управлението, обаче застанаха твърдо зад действията на полицията и вътрешният министър остана на поста.
източник: https://sportal.bg/

Печат

Мирослав Клозе: За мен над всичко беше футболът в чистата му форма

вкл. .

1062px FIFA WC qualification 2014 Austria vs. Germany 2012 09 11 Miroslav Klose 01

Бившият германски национал Мирослав Клозе не е привърженик на съвременния футбол. Легендарният нападател, който прекрати кариерата си през 2016 година, не харесва посоката, в която се развива най-популярната игра.

 

"Днес младите мислят за други неща. Когато аз бях дете, ме интересуваше само да тренирам любимия си спорт и да постигна нещо в него. В Лацио и в националния отбор след всяка тренировка сядах във вана с вода, за да избегна контузии. Но младите отказваха. Те не доумяваха и защо след тренировка събирах топките. Питаха ме кой ме кара да го правя, а аз им отговарях нещо пречи ли им да помогнат на 60-годишния човек, който отгговаря за това", сподели Клозе.

Някъде тогава си казах: "Стоп! Футболът, който познавам, вече не съществува. Днешните млади футболисти се интересуват на първо място от автомобилите, договорите със спонсори и как изглеждат бутонките им. Чак след това идва самият футбол. За тях имиджът е най-важното. А за мен над всичко беше футболът в чистата му форма", добави рекордьорът за най-много голове на световни първенства.

Печат

Малко познато, Българската азбука е забележителен разказ

вкл. .

azbuka

 


Българската азбука е всъщност разказ, притча, послание: "Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! ук, фрът, хер! от! ща чръв! ци ша! еръ, ер, ери! ет! ен он! йен йон! юс! ят!"
Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: "Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! върви! избягвай червея! покорявай висотите! ти мъж, ти юноша, вие хора! човече! с ум и разум! във вярна посока и с ясно съзнание! напред! слава!“.


"Аз зная буквите и животът със знанието е добър…ще мога да чета, да опозная живота, доброто и злото в него, да обичам, да прощавам, да съм човек. А нима това не е смисълът на съществуването !? Истински дар за човечеството е тази азбука. С промисъл свише. Благодарни ли сме ?"
"В превод от прабългарски азъ означава памет. Освен това на древния ни език алем означава първи, а ан означава бог или небе. В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст."

Май е риторичен е въпросът защо го няма в учебниците?

по материали от Красимира Желязкова

Печат

Бербатов загуби голямото предимство

вкл. .

 

fake news

До 18 март 2022 година Димитър Бербатов имаше огромно предимство в битката му с Борислав Михайлов за президентското кресло на БФС. Голмайстор №1 в историята на националния ни отбор бе създал впечатление на възпитан и интелигентен човек, с което убеди голяма част от клубовете, че е способен да управлява футбола мъдро, умно и според правилата.

 

Именно това бе и основната му опорна точка: “Михайлов не спазва устава, правилата и законите на БФС, а аз ще променя това”. 

Като прибавим и факта, че Боби е начело на футболния съюз повече от 16 години, достатъчно дълъг период да омръзне на обществеността, победата на Бербатов - сега или след месец, изглеждаше сигурна.

Да, но Димитър се промени - с течение на времето започна да се държи все по-надменно и арогантно. Нека си припомним какво каза на клубовете, които бе събрал преди време на стадион “Българска армия”. “Пичове, не съм доволен от вас”, им заяви тогава Бербатов, а изречението бе придружено с нервно тропане на ръце. Това бе първи сигнал, че нещо в стратегията му куца. Нямаш право да подхождаш по този начин към хора, от които искаш помощ и подкрепа. Ти не си им началник. Точно обратното.

 

Няма да се връщаме подробно към действията му след предизвикания от него извънреден конгрес на 12 октомври 2021 година. Само ще споменем, че първоначално Бербатов призна поражението си, а минути по-късно напусна залата, застана пред журналистите и си промени мнението.

Така се стигна до 18 март 2022 година. На тази дата трябваше да се проведе пореден конгрес на БФС. Три седмици по-рано ръководството на съюза го отмени, но Бербатов и хората му решиха да го проведат на своя глава.

Дали сегашното ръководство е нарушило правилата е въпрос от компетенцията на съда. 

Но е безспорен факт, че Димитър Бербатов допусна колосална грешка опитвайки се да наложи някакво собствено правосъдие и самоуправство, с което даде много лош знак към обществото.

Дори да е прав, че конгресът е трябвало да се проведе, позовавайки се на устава, там пише и друго: конгресът се води от президента на БФС или оторизиран от него вицепрезидент или член на Изпълкома.

Т.е. след като Борислав Михайлов не желае да присъства и не е оторизирал човек от Изпълкома, правилният ход на Бербатов бе да сезира съда и чрез него да инициира конгрес. А не да прибягва до самоуправство - нещо, заради което десетки пъти е обвинявал досегашното ръководство на БФС.

“Да уточним нещо. Всичко е законно, нали?”, попита от трибуната Бербатов присъствалите 76 клуба в опит да убеди себе си, че постъпва правилно.

И стигаме до най-съществена част. Кои клубове бяха на конгреса на Бербатов? Защо там ги нямаше Локомотив, Лудогорец, Левски, Ботев Пд, Локомотив Пд и почти всички професионални тимове от efbet и Втора лига? 

Как ще им обясниш, че си се събрал с ЦСКА - София и Русокастро и сте решили, че от днес, 18 март, Димитър Бербатов ще коли и беси в българския футбол? Каква е ролята в цялата тази история на спортния министър Радостин Василев, който се появи пред НДК с усмивка на уста? Министърът, който дори отказва да говори за осветление на стадион Локомотив.

Държавата нехае за стадион Локомотив.

Така не се постига обединение и не се печели конгрес. Напротив. Подобни прибързани действия издават слабост и несигурност. Излъчват лош сигнал към обществото, че жаждата за власт е по-силна от морала.

по материал от https://sportal.bg/news-2022032112585759994

Печат

Три световни звезди във война за родината си

вкл. .

aleksandar usik

Футболист на Шахтьор се присъедини към доброволците в армията на Украйна

Треньор на Шахтьор (Донецк) е загинал във войната

Шампионът на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова федерация (IBF) Александър Усик от Украйна се прибра при семейството си след полет от Варшава и преход с кола до столицата Киев. В интервю за телевизия CNN, професионалният боксьор потвърди, че се е присъединил към украинската армия и е готов да се включи в защитата на Киев.

„Може да звуча сантиментално, но душата ми принадлежи на Господ, а тялото и честта ми принадлежат на родината и семейството ми“, заяви Усик от мазето си.

„Не изпитвам страх, а искрено недоумение как е възможно подобно нещо да се случва в 21-и век? Не знам кога отново ще се кача на ринга. Страната ми и честта ми са по-важни от шампионските колани“, добави Усик.

Според боксьора, обикновените руснаци са мамени за случващото се в Украйна.

„Руснаците не знаят какво всъщност става тук. Те не виждат случващото се. Те са жертви на техния президент“, смята Олександър Усик.

Той сподели, че професионалната му подготовка от бокса му помага да остане спокоен и да се опитва да развесели децата си.

Виталий Кличко бивш световен шампион притежавал, часто от титлите на Усик, също защитава Украйна срещу руската инвазия. Настоящият кмет на Киев се бие на първа линия заедно с брат си Владимир, (също бивш шампион и звезда в бокса) след като двамата избраха да вдигнат оръжие срещу армията на руския президент Владимир Путин.

В интервю за Sky News, 50-годишният Виталий сподели, че украинските сили издирват отделни руски групи в столицата. 

“Дано цялото това безумие и братоубийствена война свърши час по-скоро”.

Искам само да ви кажа, че трябва да останем единни срещу тази агресия, тази руска агресия. Не позволявайте това да продължава да се случва в Украйна. Не позволявайте това да се случва в Европа и евентуално в света. Обединени, ние сме силни. Подкрепете Украйна, благодаря. Украйна ще бъде свободна и европейска! Ще победим, въпреки че ще бъде трудно!"

Твърди се, че Владимир и Виталий са били включени в “списък за убийство“ на Владимир Путин. В него фигурират имената на 23 души, като се смята, че 400 високо обучени руски наемници са били изпратени в столицата с инструкции да убият президента на Украйна Владимир Зеленски.

Печат

Събраха за рекордно време средствата за операцията на 3-месечния Анди

вкл. .

dareniya

Държавата нехае за децата си, а дава десетки милиони за нови общински стадиони/трибуни в Пловдив, Пазарджик, Шумен и забравя собствените си съоръжения, но Добрите Хора в България дариха шанс за спасение на малкото дете.

28-02-2020 23:48 | BGswim.com

Средствата за операцията на 3-месечния Анди бяха събрани за рекордно време. Малкият се нуждаеше от 164 000 евро за спешна животоспасяваща чернодробна трансплантация в Германия (според прогнозите на лекарите, шансът за успех след операцията е 93%), като парите бяха набавени за по-малко от един ден.

Сумата от благотворителната кампания за Анди надхвърли 192 000 евро, като събирането на средства е преустановено.

Майката на момчето Христиана Илиева не пропусна да благодари на всички, подали ръка на семейството й в този труден момент.

Ето какво написа тя: „Мили хора, нямаме думи, с които да изразим благодарността си към всички вас! Благодарение на вашата безрезервна помощ, необходимите средства за трансплантацията на Анди са събрани! Прекланяме се пред вас и огромната ви добрина! Ще ви държим в течение на всичко случващо се с Анди. Предстои ни истинска битка, но всички вие ни доказахте, че не сме сами! Вярваме, че всичко ще бъде успешно и няма да има усложнения! Вярвайте и вие! Благодарим ви, хора с големи сърца за шанса, който дарихте на нашето детенце! Нека добрината се върне многократно към вас!“

Подобни публикации

Моля, изберете някоя от статиите.


ВИДЕО