Печат

Малко познато, Българската азбука е забележителен разказ

вкл. .

azbuka

 


Българската азбука е всъщност разказ, притча, послание: "Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! ук, фрът, хер! от! ща чръв! ци ша! еръ, ер, ери! ет! ен он! йен йон! юс! ят!"
Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: "Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! върви! избягвай червея! покорявай висотите! ти мъж, ти юноша, вие хора! човече! с ум и разум! във вярна посока и с ясно съзнание! напред! слава!“.


"Аз зная буквите и животът със знанието е добър…ще мога да чета, да опозная живота, доброто и злото в него, да обичам, да прощавам, да съм човек. А нима това не е смисълът на съществуването !? Истински дар за човечеството е тази азбука. С промисъл свише. Благодарни ли сме ?"
"В превод от прабългарски азъ означава памет. Освен това на древния ни език алем означава първи, а ан означава бог или небе. В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст."

Май е риторичен е въпросът защо го няма в учебниците?

по материали от Красимира Желязкова

Печат

Бербатов загуби голямото предимство

вкл. .

 

fake news

До 18 март 2022 година Димитър Бербатов имаше огромно предимство в битката му с Борислав Михайлов за президентското кресло на БФС. Голмайстор №1 в историята на националния ни отбор бе създал впечатление на възпитан и интелигентен човек, с което убеди голяма част от клубовете, че е способен да управлява футбола мъдро, умно и според правилата.

 

Именно това бе и основната му опорна точка: “Михайлов не спазва устава, правилата и законите на БФС, а аз ще променя това”. 

Като прибавим и факта, че Боби е начело на футболния съюз повече от 16 години, достатъчно дълъг период да омръзне на обществеността, победата на Бербатов - сега или след месец, изглеждаше сигурна.

Да, но Димитър се промени - с течение на времето започна да се държи все по-надменно и арогантно. Нека си припомним какво каза на клубовете, които бе събрал преди време на стадион “Българска армия”. “Пичове, не съм доволен от вас”, им заяви тогава Бербатов, а изречението бе придружено с нервно тропане на ръце. Това бе първи сигнал, че нещо в стратегията му куца. Нямаш право да подхождаш по този начин към хора, от които искаш помощ и подкрепа. Ти не си им началник. Точно обратното.

 

Няма да се връщаме подробно към действията му след предизвикания от него извънреден конгрес на 12 октомври 2021 година. Само ще споменем, че първоначално Бербатов призна поражението си, а минути по-късно напусна залата, застана пред журналистите и си промени мнението.

Така се стигна до 18 март 2022 година. На тази дата трябваше да се проведе пореден конгрес на БФС. Три седмици по-рано ръководството на съюза го отмени, но Бербатов и хората му решиха да го проведат на своя глава.

Дали сегашното ръководство е нарушило правилата е въпрос от компетенцията на съда. 

Но е безспорен факт, че Димитър Бербатов допусна колосална грешка опитвайки се да наложи някакво собствено правосъдие и самоуправство, с което даде много лош знак към обществото.

Дори да е прав, че конгресът е трябвало да се проведе, позовавайки се на устава, там пише и друго: конгресът се води от президента на БФС или оторизиран от него вицепрезидент или член на Изпълкома.

Т.е. след като Борислав Михайлов не желае да присъства и не е оторизирал човек от Изпълкома, правилният ход на Бербатов бе да сезира съда и чрез него да инициира конгрес. А не да прибягва до самоуправство - нещо, заради което десетки пъти е обвинявал досегашното ръководство на БФС.

“Да уточним нещо. Всичко е законно, нали?”, попита от трибуната Бербатов присъствалите 76 клуба в опит да убеди себе си, че постъпва правилно.

И стигаме до най-съществена част. Кои клубове бяха на конгреса на Бербатов? Защо там ги нямаше Локомотив, Лудогорец, Левски, Ботев Пд, Локомотив Пд и почти всички професионални тимове от efbet и Втора лига? 

Как ще им обясниш, че си се събрал с ЦСКА - София и Русокастро и сте решили, че от днес, 18 март, Димитър Бербатов ще коли и беси в българския футбол? Каква е ролята в цялата тази история на спортния министър Радостин Василев, който се появи пред НДК с усмивка на уста? Министърът, който дори отказва да говори за осветление на стадион Локомотив.

Държавата нехае за стадион Локомотив.

Така не се постига обединение и не се печели конгрес. Напротив. Подобни прибързани действия издават слабост и несигурност. Излъчват лош сигнал към обществото, че жаждата за власт е по-силна от морала.

по материал от https://sportal.bg/news-2022032112585759994

Печат

Три световни звезди във война за родината си

вкл. .

aleksandar usik

Футболист на Шахтьор се присъедини към доброволците в армията на Украйна

Треньор на Шахтьор (Донецк) е загинал във войната

Шампионът на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова федерация (IBF) Александър Усик от Украйна се прибра при семейството си след полет от Варшава и преход с кола до столицата Киев. В интервю за телевизия CNN, професионалният боксьор потвърди, че се е присъединил към украинската армия и е готов да се включи в защитата на Киев.

„Може да звуча сантиментално, но душата ми принадлежи на Господ, а тялото и честта ми принадлежат на родината и семейството ми“, заяви Усик от мазето си.

„Не изпитвам страх, а искрено недоумение как е възможно подобно нещо да се случва в 21-и век? Не знам кога отново ще се кача на ринга. Страната ми и честта ми са по-важни от шампионските колани“, добави Усик.

Според боксьора, обикновените руснаци са мамени за случващото се в Украйна.

„Руснаците не знаят какво всъщност става тук. Те не виждат случващото се. Те са жертви на техния президент“, смята Олександър Усик.

Той сподели, че професионалната му подготовка от бокса му помага да остане спокоен и да се опитва да развесели децата си.

Виталий Кличко бивш световен шампион притежавал, часто от титлите на Усик, също защитава Украйна срещу руската инвазия. Настоящият кмет на Киев се бие на първа линия заедно с брат си Владимир, (също бивш шампион и звезда в бокса) след като двамата избраха да вдигнат оръжие срещу армията на руския президент Владимир Путин.

В интервю за Sky News, 50-годишният Виталий сподели, че украинските сили издирват отделни руски групи в столицата. 

“Дано цялото това безумие и братоубийствена война свърши час по-скоро”.

Искам само да ви кажа, че трябва да останем единни срещу тази агресия, тази руска агресия. Не позволявайте това да продължава да се случва в Украйна. Не позволявайте това да се случва в Европа и евентуално в света. Обединени, ние сме силни. Подкрепете Украйна, благодаря. Украйна ще бъде свободна и европейска! Ще победим, въпреки че ще бъде трудно!"

Твърди се, че Владимир и Виталий са били включени в “списък за убийство“ на Владимир Путин. В него фигурират имената на 23 души, като се смята, че 400 високо обучени руски наемници са били изпратени в столицата с инструкции да убият президента на Украйна Владимир Зеленски.

Печат

Събраха за рекордно време средствата за операцията на 3-месечния Анди

вкл. .

dareniya

Държавата нехае за децата си, а дава десетки милиони за нови общински стадиони/трибуни в Пловдив, Пазарджик, Шумен и забравя собствените си съоръжения, но Добрите Хора в България дариха шанс за спасение на малкото дете.

28-02-2020 23:48 | BGswim.com

Средствата за операцията на 3-месечния Анди бяха събрани за рекордно време. Малкият се нуждаеше от 164 000 евро за спешна животоспасяваща чернодробна трансплантация в Германия (според прогнозите на лекарите, шансът за успех след операцията е 93%), като парите бяха набавени за по-малко от един ден.

Сумата от благотворителната кампания за Анди надхвърли 192 000 евро, като събирането на средства е преустановено.

Майката на момчето Христиана Илиева не пропусна да благодари на всички, подали ръка на семейството й в този труден момент.

Ето какво написа тя: „Мили хора, нямаме думи, с които да изразим благодарността си към всички вас! Благодарение на вашата безрезервна помощ, необходимите средства за трансплантацията на Анди са събрани! Прекланяме се пред вас и огромната ви добрина! Ще ви държим в течение на всичко случващо се с Анди. Предстои ни истинска битка, но всички вие ни доказахте, че не сме сами! Вярваме, че всичко ще бъде успешно и няма да има усложнения! Вярвайте и вие! Благодарим ви, хора с големи сърца за шанса, който дарихте на нашето детенце! Нека добрината се върне многократно към вас!“

Печат

Как БФС харчи милиони от държавата за детски спорт

вкл. .

Скандалите около Българския футболен съюз не спират. Разследване на bTV повдигна завесата около това как БФС харчи милиони левове, отпуснати от Министерството на младежта и спорта.

В периода 2015 - 2018 г. БФС е получил 5,5 млн. лева от държавата за развитие на детско-юношеския футбол. За три години министерството отпуска на съюза малко над 1 млн. лева за футболни екипи.

Спортният министър Красен Кралев и доскорошният президент на БФС Борислав Михайлов подписват три договора - всеки за по 336 хил. лева. Седмица след първия договор Михайлов подписва споразумение за доставка на 11 200 футболни екипа плюс близо 1800 топки.

Името на дружеството, което според документите е доставяло екипировка за малките футболисти, е "Белал Сохайб". Фирмата е създадена от двама афганистанци. Любопитното е, че името "Белал Сохайб" по никакъв начин не е познато на заместник-изпълнителния директор на БФС Антон Попов, въпреки че се предполага, че фирмата и бизнес партньор на футболната централа.

Нещо повече - една от жените, която е подписала като управител договора за втория транш от 336 хил. лева, казва, че не знае за такъв договор и никъде не е поставяла своя подпис. Цената на един екип от Афганистан, посочена в договора, е 25 лв. с ДДС. От bTV провеждат свое проучване, в което в рамките на само един ден успяват да договорят по-изгодна оферта от договорената от БФС - само за 22 лв. с ДДС.

За три години БФС е платил за доставката на 33 600 екипа. Или - с други думи - е купена тениска за всяко пето дете у нас на възраст между 10 и 14 години. В същото време собственик на малък юношески клуб в София заявява, че не е получавал никакви екипи от БФС. "Сред мои познати, клубове от региона и първенства, в които играем, не сме получавали. Аз си го обяснявам с пренасрочване на средства, грубо казано - кражба", заявава Никифор Никифоров, президент на ФК Легия (Рударци).

Печат

Thank you англичани, че свалихте Боби. Можете ли и Шиши?

вкл. .

Д-р Димитър Попкутуев, svobodnoslovo.eu

Вторник, 15 октомври: хубаво време и хубава новина – Боби Михайлов подал оставка като шеф на Футболния съюз. Това, което преди време не успяха да направят Христо Стоичков и Любослав Пенев, го направиха англичаните. Не са чак съветската армия да им вдигаме паметник, но все пак трябва да сме им благодарни. Но не само за Боби.Като ни вкараха 6 гола в тренировъчно темпо, те ни показаха къде се намираме в действителност на футболната карта. Отпаднаха заблудите.

И за още нещо ни отвориха очите: най-после видяхме агитката, която поздравява по нацистки и отправя расистки обиди. Агитката я има отдавна, знаем я, но всички – най-вече прокуратурата и МВР – се правеха, че я няма. Сега я видяхме и се сетихме, че същите качулки разнасяха кървави агнешки главички пред ВСС срещу Лозан Панов, скандираха в подкрепа, а после срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев, замерят с яйца критиците на модела, наложен от Делян Пеевски.
Христо Стоичков и Любо Пенев отдавна предупредиха, че БФС под шапката на Боби Михайлов е вреден за футбола. Не скриха, че той е фигурант, а зад него стоят други сили – сещате се кои.

„Сивият кардинал“, както го наричат мнозина в БФС, е Атанас Фурнаджиев. Шеф в „Мото-Пфое“, близък приятел и бизнес партньор на Делян Пеевски.Плътно до него е Камен Костадинов, бивш депутат от ДПС и също близък на Пеевски и Доган.

Чуха се ведага гласове, че англичаните предозирали темата за расизма. Може, но не това е причина за катастрофата на родния футбол. Причините са в БФС и над него. Самият факт, че Михайлов подаде оставка, след намесата на Бойко Борисов доказва, че хаосът е пълен.

Боби вече може да играе кючек където си иска, защото не е публична личност. Поне за известно време, докато му намерят подходящо място. Консул в Марсилия, например. А защо не и съветник по футболните въпроси в правителството. Защото се очаква, по примера на Политбюро от 1985 г., властта да се заеме с решаването на проблемите на българския футбол. Тогава с желязна ръка действаше Милко Балев, а „Левски“ и ЦСКА бяха прекръстени на „Витоша“ и „Средец“…

Боби Михайлов си тръгва, но Бобимихайловщината още е там. Затова да не бързаме с шампанското. Моделът е жилав и хапе най-силно, когато умира.

Очакваме указания от Дубай. Властелинът дон Шиши разбира не само от контрабандни цигари и фалиране на банки. В изискан конспиративен дух ще узнаем, че прокуратурата е разкрила заговор срещу властта. Зли сили са изпратили ултрасите на стадиона, за да компрометират българския футбол и страната на розите. Главната цел обаче е да се удари по правителството и Бойко Борисов.

И да знаете – това е самата истина. С едно уточнение: сюжетът е писан в  Дубайския център и щаба в х-л „Берлин“. Ако Борисов и това не знае – тежко му.

Докато се пишеше този текст, стана ясно, че фенове са нахлули в базата на националния отбор в Бояна. Това събуждане пак е резултат от мача с Англия. Но истинското събуждане ще е, когато бъдат притиснати и други обекти на територията на Бояна...

Печат

Болната държава или как България прежали над 100 милиона за трите си държавни любими отбора

вкл. .

censorship

Сега научавам от един уважаван ФБ-приятел, че било дадено следното обяснение за абсурдния двоен стандарт, при който за 100 000 или 300 000 лева задължения отбори биват пратени при аматьорите, а друг отбор при 35 милиона задължения остава в първата професионална група – важно било не колко дължиш, а каква била вероятността да погасиш задълженията!!! (б. ред. напомняме, че Локомотив бе пратен във В група въпреки спечеления бронз и правото да участва в турнира за Лига Европа, от което сигурните приходи бяха над 500 000 лв. Съвместната акция за отнемане на лиценза проведена от БФС и данъчните, както и наглостта на Николайчо Гигов, че "Локомотив без мен ще е аматьорско отборче" или променен в Гриша Ганчев ЦСКА-урод, тогава доведоха до краха на акционерното дружество).

Тук съм писал и повтарял – от футбол вече не разбирам, мачове не гледам и ако говоря за футбол, то е защото това е едно от най-уродливите проявления на режима, в който живеем.

Пред очите ни се вършат престъпления – държавата в нашето отечество любезно проявява потресаващи двойни стандарти и разтърсващо нехайство спрямо огромни задължения. Тя, държавата бездейства. Не, няма да говоря че дори не бездейства, а е запретнала ръкави да толерира и просперира отбора с 35 милиона задължения, като периодично принуждава зависими от нея спонсори, бизнесмени, заможни хора и спечелили от Прехода да си дават парите за тоя що духа, наливайки ги в абсолютно непрозрачно управлявания въпросен отбор. А престъпление е не само действието, но и бездействието!

Представете си някой друг, простосмъртен човек да дължи 35 милиона лева, всъщност не 35, а 3.5 милиона лева, та дори 350 000 лева, че даже и 35 000 лева!? И държавата да не прави нищо?! Че отгоре на всичко да казва в свое оправдание – не правя абсолютно нищо, защото имам смътното предчувствие, необоснованото предположение, че той вероятно може би пък все пак някой ден току виж да си погаси задълженията, а дотогава ще му отпиша част от тях поради давност!

Че аз за 35 стотинки трябваше да тичам да си плащам данъците, защото тя, държавата ме заплаши с 350 лева глоба. Т.е. с 1000 пъти по-тежка глоба. Значи към отбора с 35 милиона задължения Държавата, ако бе принципна и съблюдаваща законите, трябваше да отправи заплаха, че хайде не 35 милиарда, но поне 3.5 милиарда или минимум 350 милиона глоба ще му наложи! Да, ама не.

Двойни стандарти с тройни и трайни негативни последици за всички нас. Защо никой не пита дали по отношение на този отбор се спазват законите? Много просто и логично защо – защото те не се спазват.  А защо не се спазват? Защото това е отборът на държавата. На държавата, в смисъл на тези, на които държавата принадлежи.

Пред очите на цялото ни общество, Негово Величество Българският народ, сборът от тихи и покорни, притихнали и покорени данъкоплатци, е ощетяван по абсурдно груб начин. Да добавя ли подправените документи, с които този отбор е получавал лиценз? Документните престъпления не са ли престъпления? Да добавя ли онези 58 милиона лева, които същата тази държава не си търси от олигарха, собственик на друг отбор-национална кауза?

Същата тази "държава" поддържаше на изкуствено дишане и ЦСКА. Според медиите те натрупаха над 25 млн лв. дългове, като също периодично се принуждаваха зависими от "държавата" спонсори, бизнесмени, заможни хора и спечелили от прехода да финансират абсолютно непрозрачно управлявания тогава клуб ЦСКА.

Като добавим и над десетината отбори, които в момента се издържат от държавни предприятия и общини, както и няколкото други отбора с пратени да ги финансират спонсори/бизнесмени, се вижда как "държавата" се грижи за държавните си отбори.

използвани са материали от Николай Слатински, Фейсбук редакторските промени от lokosf.info са отбелязани в по-засилен шрифт курсив (bold)

Подобни публикации

Моля, изберете някоя от статиите.


ВИДЕО

-  

FACEBOOK

НОВИ КОМЕНТАРИ

 • Всички знаят кои са лицата от Атила... Има един Момчил ... Направете жалба в полицията

  Прочетете още...

   
 • parva kopka na stadiona 1968

  Прочетете още...

   
 • Стойнето се бил разсърдил на тази публикация и затова Локомотив нямало вече да домакинства там.

  Прочетете още...

   
 • Ако някое капутче посмее само да си помисли да драска по платната, после щеще ходи да пикае през 5 ...

  Прочетете още...